Een lage haag kiezen

Wilt u wat meer groen in de voortuin, dan kunt u ook kiezen voor een haag in plaats van een tuinhek of tuinmuurtje. Er zijn veel verschillende hagen, wij helpen u graag kiezen.

Er zijn haagplanten die het hele jaar groen blijven, dit zijn de wintergroene hagen. Het voordeel is dat u ook in het najaar en de winter een groene omlijsting van de tuin heeft. Voor de achtertuin kiest u waarschijnlijk voor een hoge haag en voor de voortuin voor een lage haag. Geschikte soorten voor een lage haag groeien niet zo snel zodat u ze met snoeien goed compact kunt houden.

Groenblijvende, lage hagen

Buxus (palmboom) met fijn blad. Wordt veel gebruikt voor vormsnoei.
• Euonymus japonicus (kardinaalshoed) met bijvoorbeeld bont blad.
Taxus (venijnboom) met donkergroene naalden. Verdraagt snoei erg goed.
• Lonicera (struikkamperfoelie) heeft fijn blad en groeit breeduit.
• Berberis (zuurbes) heeft stekels en is prima voor een ondoordringbare haag.

Strak haagje

Door de fijne blaadjes of naalden kunnen deze hagen heel goed in vorm gesnoeid worden. Snoei Taxus en Buxus twee keer per jaar; een keertje in het voorjaar en een keertje in het najaar. Gaat u haagplanten zoals Buxus kopen dan is het najaar een mooi moment, ze zijn dan in rust en worden uit de volle grond met kale wortels verkocht, een goedkoper alternatief voor planten in pot. Planten in pot kunt u het hele jaar planten en kennen minder uitval. Planten uit de volle grond zijn alleen leverbaar van ongeveer november tot in maart. Plant nooit wanneer het vriest. Wilt u een volle haag, plant de struikjes dan in driehoeks verband; u plant ze in twee rijen achter elkaar en zorgt dat als er op de voorste rij twee struikjes staan er op de achterste rij steeds eentje tussen geplant wordt.

Tip: wilt u eens wat anders, snoei dan eens een lage haag van bijvoorbeeld lavendel en rozemarijn!